Bygningsstruktør klar til at bygge fremtidens højhuse

Mille Christine Eriksen har været i lære fra 2015-2018

- Jeg valgte en karriere som bygningsstruktør, fordi det lød spændende og udfordrende. Jeg kan generelt godt lide at bruge mine hænder, og det var overraskende nemt at få en læreplads – faktisk blev jeg tilbudt hele to lærepladser i Aarsleff.

Vi har en dejligt afvekslende hverdag på pladsen. Lige nu er vi for eksempel ved at bygge et højhus, og på én dag kan vi nå at sætte forskalling op, binde jern og støbe. Det er spændende at få lov at være med gennem hele processen og se, hvordan mennesker, maskiner og materialer spiller sammen for at skabe de bygninger, vi omgiver os med til daglig.

Det klart bedste ved min læreplads er de gode kolleger. Vi har et stærkt fællesskab og laver en del grovkornet sjov med hinanden. Jeg pendler næsten 200 kilometer hver dag, men kunne ikke forestille mig at finde en anden læreplads, for jeg er vild med det gode sammenhold herude.

Til daglig går jeg sammen med mange erfarne ’krager’. De er dygtige struktører og ingeniører, som er åbne over for nye idéer og måder at gøre tingene på, hvilket er rart. Jeg nyder også det ansvar, jeg får tildelt. Tit får jeg en tegning stukket i hånden, og så er det op til mig at finde ud af, hvordan opgaven skal klares på den bedst mulige måde. Det giver god øvelse til livet efter skolen. 

Anlægsstruktør med flair for rørlægning og store maskiner

Mikkel Sørensen har været i lære fra 2014-2017

- Mine morgener starter som regel klokken syv, hvor vores formand gennemgår dagens opgaver. Der er en god stemning, og det er godt at samles, inden dagen går i gang.

Lige nu er vi i gang med et kloakprojekt, så jeg får en masse øvelse i at lægge rør og køre gravemaskine. Rørlægning er en af de opgaver, som jeg synes, er mest spændende. Man tænker jo normalt ikke over, hvad der gemmer sig under jorden, så det er fascinerende at grave ned og se, hvad der egentlig befinder sig under fortovet eller asfalten. Og ikke mindst at være med til at få noget så uundværligt som vores kloaksystemer til at fungere.

Hos Aarsleff har vi det rigtig godt med hinanden på tværs af aldersgrupper og professioner. Kollegerne respekterer hinanden, og alle kan arbejde med alle. Min formand og de andre erfarne struktører og sjakbajser er flinke at arbejde sammen med. De er altid åbne over for nye idéer, og vi står tit og snakker om, hvordan tingene kan laves på den bedste måde. I starten var det lidt grænseoverskridende at få ansvar for større opgaver – det hele skal jo helst være perfekt. Men nu kan jeg godt lidt at styre og prioritere ting selv.

Jeg er snart færdiguddannet, og min tid hos Aarsleff har klart bekræftet, at anlægsstruktør er den rigtige vej for mig at gå. Jeg får lov at bruge min krop i stedet for at sidde indenfor, og jeg føler mig godt rustet til livet efter min læretid.

Kontoreleven kommer aldrig til at kede sig

Karen Viggódóttir har været i lære som kontorassistent siden 2015

- Jeg kendte en del til Aarsleff, inden jeg blev ansat, så jeg vidste, det var et stort firma, hvor jeg ville få mulighed for at prøve nogle forskellige ting af. Fra dag ét blev det da også tydeligt, at det ikke er et sted, hvor man kommer til at kede sig.

På kontoret betragter de mig som en del af holdet, og jeg bliver ikke bare plantet foran computeren med rutineopgaver. Vi sidder selvfølgelig med hver vores ansvarsområder – for eksempel holder jeg styr på vores arbejdsmiljørepræsentanter, indtaster ugesedler, opdaterer ansættelsesmapper og håndterer fakturering – men der kommer meget forskelligt i min retning, og jeg bidrager også aktivt til nye opgaver. Blandt andet får jeg det administrative ansvar for vores struktørlærlinge i løbet af deres uddannelsesforløb.

Et andet sjovt initiativ, som jeg er med i, er Seniorklubben for Aarsleffs pensionerede medarbejdere. Vi tager på årlige byggepladsbesøg, afholder generalforsamling og sender dem fødselsdagsgaver hvert år. Det er ret hyggeligt at være på tur og høre nogle gamle røverhistorier fra den ældre generation.

Noget af det bedste ved min arbejdsplads er kollegerne. De er søde og gode til at løfte én fagligt. Vi sidder fem piger i administrationen, og de har taget rigtig godt imod mig.

Jeg glæder mig til at blive færdig som kontorassistent. Der er masser af muligheder for at udvikle sig fagligt, og hvis der skulle vise sig en fast stilling hos Aarsleff, ville jeg slå til uden at tøve. 

Bygningsingeniør med hang til vand

Morten Rex Wittig, praktikant i 2018 – nu ansat som ingeniør

- Forud for min praktik havde jeg igennem mit netværk et positivt kendskab til Per Aarsleff A/S, og derfor opsøgte jeg virksomheden til Ingeniørernes Jobtræf på Navitas i Aarhus. Her snakkede vi om virksomhedens projekter, og hvilke muligheder der var relevante for mig. Med udgangspunkt i disse sendte jeg en praktikansøgning og blev ansat i vandbygningsafdelingen i øst.

Gennem mit ingeniørstudie specialiserede jeg mig i geostatik, som overordnet omhandler interaktionen mellem konstruktioner og det omkringliggende materiale – altså, jord og vand. I min fritid både sejler og surfer jeg, og derigennem har jeg opnået kendskab til og forståelse for havets kræfter. Jeg var derfor også særligt glad for, at jeg i hovedparten af min praktik arbejdede på den omfattende udvidelse af Rønne Havn på Bornholm.

På første etape af udvidelsen af Rønne Havn var jeg tilkoblet projektchefen, som involverede mig i både byggemøder, rådgiverkontakt og produktion. Igennem mit praktikforløb fik jeg på den måde mulighed for at tilpasse mine arbejdsopgaver efter mit daværende niveau, og efter hvilke interesseområder jeg ønskede at videreudvikle mig indenfor. Jeg oplevede generelt mulighed for at påtage mig meget ansvar, på trods af at jeg ”kun” var praktikant – det handlede blot om sige ”Ja, tak”.

Da jeg havde færdiggjort min uddannelse, gjorde jeg brug af mit etablerede netværk i Aarsleff og fik ansættelse i vandbygningsafdelingen i vest pr. 1. februar 2020. Mit første projekt som færdiguddannet ingeniør er udvidelsen af Skagen Havn. Projektet er opdelt i en række delprojekter, hvor jeg blandt andet er involveret i etablering af molehoved, vertikaldræn samt støbning af hammer. Jeg er også blevet tildelt personaleansvar i produktionen.

Som en af Danmarks største entreprenørkoncerner ejer Aarsleff egne flåder og tungt maskineri, hvilket gør virksomheden i stand til at varetage omfattende projekter. Samtidig oplever jeg, at der er sund balance mellem en afslappet stemning og en ansvarlig tilgang til arbejdsopgaverne, hvilket alt i alt danner rammen for en spændende virksomhed.