Anders Juul Johansen

”Jeg valgte en karriere som bygningsstruktør, fordi jeg gerne vil bruge mine hænder. Før jeg begyndte på bygningsstruktøruddannelsen, gik jeg halvandet år som håndmand inden for betonrenovering. Det arbejde befandt jeg mig egentlig godt med, men med uddannelsesbeviset i hånden får jeg et bevis på, hvad jeg kan – det giver tryghed for fremtiden.

I Aarsleff har jeg en varierende og udfordrende hverdag. Jeg har været med på projekter på Amagerværket, i Københavns Lufthavn, og lige nu er vi i gang på den nye letbane i København, hvor vi har forlænget en gangtunnel under Ring 3 ved Glostrup Hospital. Når vi er på et projekt, får jeg lov til at være med i alle processer og er fx med til at sætte forskalling op, binde jern og støbe. Det er spændende at prøve kræfter med alle de forskellige opgaver og se, hvordan mennesker, maskiner og materialer spiller sammen for at skabe de bygninger, vi omgiver os med til daglig. Det eneste, jeg ikke får lov til, er at køre kran, men det er fordi, jeg ikke har krancertifikat.

Vi har et stærkt fællesskab i sjakket, hvor mange af kollegerne har flere års erfaring, end jeg er gammel. De er ikke blege for at dele ud af deres erfaring, og der bliver ikke set skævt til én, hvis der er noget, man ikke forstår eller skal have forklaret en ekstra gang. Så længe man viser gåpåmod og bruger hovedet.

Jeg nyder det ansvar, jeg får tildelt. Tit får jeg en tegning stukket i hånden, og så er det op til mig at finde ud af, hvordan opgaven skal klares på den bedst mulige måde. Det giver god øvelse til livet efter skolen.”

Jonas Melin

”Allerede i folkeskolen vidste jeg, at jeg ville ud og bruge mine hænder i stedet for at sidde bag et skrivebord. Jeg begyndte som håndmand i Aarsleff, og efter halvandet år – og god sparring med formanden – tog jeg springet og søgte om at komme ind på anlægsstruktøruddannelsen.

Jeg arbejder mest med kloakseparering i og omkring Aarhus som en del af en rammeaftale med Aarhus Vand. Men jeg har også været med til at lave flere forsinkelsesbassiner, fx et regnvandsbassin fungerende som en skovsø i Gellerup Skov. Jeg har været tilknyttet rammeaftalen igennem hele min elevtid, men det har bestemt ikke været kedeligt. Hverdagen er altid udfordrende, og selvom opgaven lyder til at være den samme, er der aldrig to projekter, der er ens.

Hos Aarsleff har vi det rigtig godt med hinanden på tværs af aldersgrupper og professioner. De erfarne kolleger er gode til at dele ud af deres erfaringer og hjælpe, hvis er behov for det. Samtidig er de lydhøre overfor nye løsningsforslag.

Jeg er snart færdiguddannet, og min tid indtil nu hos Aarsleff har klart bekræftet, at anlægsstruktøruddannelsen var den rigtige vej for mig at gå. Jeg tjener en smule mindre under forløbet, men for mig er det en investering i fremtiden, for med eksamensbeviset i hånden står jeg langt bedre rustet, end hvis jeg var fortsat som håndmand.”

Karen Viggódóttir har været i lære som kontorassistent siden 2015

- Jeg kendte en del til Aarsleff, inden jeg blev ansat, så jeg vidste, det var et stort firma, hvor jeg ville få mulighed for at prøve nogle forskellige ting af. Fra dag ét blev det da også tydeligt, at det ikke er et sted, hvor man kommer til at kede sig.

På kontoret betragter de mig som en del af holdet, og jeg bliver ikke bare plantet foran computeren med rutineopgaver. Vi sidder selvfølgelig med hver vores ansvarsområder – for eksempel holder jeg styr på vores arbejdsmiljørepræsentanter, indtaster ugesedler, opdaterer ansættelsesmapper og håndterer fakturering – men der kommer meget forskelligt i min retning, og jeg bidrager også aktivt til nye opgaver. Blandt andet får jeg det administrative ansvar for vores struktørlærlinge i løbet af deres uddannelsesforløb.

Et andet sjovt initiativ, som jeg er med i, er Seniorklubben for Aarsleffs pensionerede medarbejdere. Vi tager på årlige byggepladsbesøg, afholder generalforsamling og sender dem fødselsdagsgaver hvert år. Det er ret hyggeligt at være på tur og høre nogle gamle røverhistorier fra den ældre generation.

Noget af det bedste ved min arbejdsplads er kollegerne. De er søde og gode til at løfte én fagligt. Vi sidder fem piger i administrationen, og de har taget rigtig godt imod mig.

Jeg glæder mig til at blive færdig som kontorassistent. Der er masser af muligheder for at udvikle sig fagligt, og hvis der skulle vise sig en fast stilling hos Aarsleff, ville jeg slå til uden at tøve. 

Morten Rex Wittig, praktikant i 2018 – nu ansat som ingeniør

- Forud for min praktik havde jeg igennem mit netværk et positivt kendskab til Per Aarsleff A/S, og derfor opsøgte jeg virksomheden til Ingeniørernes Jobtræf på Navitas i Aarhus. Her snakkede vi om virksomhedens projekter, og hvilke muligheder der var relevante for mig. Med udgangspunkt i disse sendte jeg en praktikansøgning og blev ansat i vandbygningsafdelingen i øst.

Gennem mit ingeniørstudie specialiserede jeg mig i geostatik, som overordnet omhandler interaktionen mellem konstruktioner og det omkringliggende materiale – altså, jord og vand. I min fritid både sejler og surfer jeg, og derigennem har jeg opnået kendskab til og forståelse for havets kræfter. Jeg var derfor også særligt glad for, at jeg i hovedparten af min praktik arbejdede på den omfattende udvidelse af Rønne Havn på Bornholm.

På første etape af udvidelsen af Rønne Havn var jeg tilkoblet projektchefen, som involverede mig i både byggemøder, rådgiverkontakt og produktion. Igennem mit praktikforløb fik jeg på den måde mulighed for at tilpasse mine arbejdsopgaver efter mit daværende niveau, og efter hvilke interesseområder jeg ønskede at videreudvikle mig indenfor. Jeg oplevede generelt mulighed for at påtage mig meget ansvar, på trods af at jeg ”kun” var praktikant – det handlede blot om sige ”Ja, tak”.

Da jeg havde færdiggjort min uddannelse, gjorde jeg brug af mit etablerede netværk i Aarsleff og fik ansættelse i vandbygningsafdelingen i vest pr. 1. februar 2020. Mit første projekt som færdiguddannet ingeniør er udvidelsen af Skagen Havn. Projektet er opdelt i en række delprojekter, hvor jeg blandt andet er involveret i etablering af molehoved, vertikaldræn samt støbning af hammer. Jeg er også blevet tildelt personaleansvar i produktionen.

Som en af Danmarks største entreprenørkoncerner ejer Aarsleff egne flåder og tungt maskineri, hvilket gør virksomheden i stand til at varetage omfattende projekter. Samtidig oplever jeg, at der er sund balance mellem en afslappet stemning og en ansvarlig tilgang til arbejdsopgaverne, hvilket alt i alt danner rammen for en spændende virksomhed.

Hør Morten og kollegaen Andreas fortælle om, hvordan praktik hos Aarsleff åbner en verden af muligheder...