23.09.2014 - Funderings nyhedsbrev

GPS sikrer nøjagtig ramning på vand

For at udføre komplicerede pæleprojekter med størst mulig nøjagtighed har vi på en af Aarsleff Funderings rammemaskiner monteret et GPS-system, så vi ud fra GPS-koordinater kan ramme pælene med få centimeters nøjagtighed.

Præcis og hurtig afsætning selv under vand
Brugen af GPS-systemet har flere fordele, fx ved fundering fra vandsiden, hvor det kan være svært at se og fastlåse pælens nøjagtige position. Traditionelt er ramning fra vandsiden blevet udført ved, at formanden eller en landmåler fra kajkanten foretager afsætningen og giver maskinføreren besked, når pælen er i position.

”Med GPS-systemet kan vi frigive medarbejderen på kajen til andre opgaver. Vi har de præcise koordinater til hver enkelt pæl lagt ind i systemet, og føreren af rammemaskinen kan på sin skærm tydeligt se, hvornår pælen befinder sig på de rigtige koordinater og begynde ramningen”, fortæller entrepriseleder Peter Heinrichson fra Aarsleff Fundering.

”GPS-systemet har netop hjulpet os på en kompliceret rammeopgave i Vejle Havn, hvor vi etablerer byggegruben til Kirk Kapitals nye domicil direkte i havnebassinet. Flere af pælene er rammet under vandlinjen, og med GPS-systemet kan føreren af rammemaskinen se hver enkelt pæls nøjagtige placering, selv under vandlinjen. En klar forbedring i forhold til den traditionelle metode med en landmåler på kajkanten”, fortæller Peter Heinrichson.

Et system, som vinder frem
Allan Hyldeberg Hansen, rådgivende ingeniør hos Cowi A/S, fungerer som rådgiver for Kirk Kapital på projektet i Vejle. ”Systemet ser ud til at fungere upåklageligt”, fortæller Allan og fortsætter: ”Til almindelige pæleopgaver er de traditionelle afsætningsmetoder mere anvendelige, men til komplicerede opgaver som her i Vejle, er ramning med GPS-systemet en metode, jeg tror, vi vil se oftere fremover”, slutter Allan.