19.12.2014 - Funderings nyhedsbrev
Stor kunst i mere end én forstand
De mest modige stod på kajen i Vejle og ventede i spænding den dag sidst i august, hvor der blev tændt for pumperne. I løbet af kort tid skulle det vise sig, om ti måneders hårdt arbejde og stor ingeniørkunst kunne bestå sin prøve. Det lykkedes. Den 3.000 kvadratmeter store byggegrube etableret midt i havnebassinet blev pumpet tør for vand – lige efter planen.
I byggegruben opfører Kirk Kapital A/S sit nye domicil, som er tegnet af kunstneren Olafur Eliasson. ”Det er en imponerede og modig konstruktion, og der er bestemt langt imellem opgaver af denne type, men det er udfordrende og det har været utroligt spændende at bidrage både i projekteringsfasen og i selve udførelsen”, fortæller teknisk direktør i Aarsleff Fundering Jan B. Hockerup.
Find de rigtige løsninger
Det er absolut kunst, som opføres midt i havnebassinet, men bestemt også kunst at finde frem til robuste og entreprenørvenlige løsninger, som blandt andet sikrer, at projektet ikke bliver unødvendigt dyrt.
”Vi har bidraget fra projektets spæde start i samarbejde med Cowi A/S, som er bygherrens rådgiver. Sammen har vi kigget på forskellige løsninger og lavet grove overslag på økonomien i projektet. En af vores styrker er afgjort, at vi selv er i stand til at detailprojektere både flere af de midlertidige og permanente konstruktioner og derfor ser mulighederne for at optimere løsningerne i forhold til tid, økonomi, metode og materialevalg”, forklarer Jan B. Hockerup.
Også bygherren Kirk Kapital roser samarbejdet: ”Aarsleff har bestemt været i stand til at præsentere nogle gode løsningsmuligheder for os. De har uden tvivl et stort kendskab til de udfordringer, som et byggeri på vand er forbundet med, og over hele linjen er der blevet arbejdet effektivt og professionelt med vores projekt”, fortæller Benny Kahr Andersen, projektdirektør i Kirk Kapital.
Flere komplicerede discipliner
Byggegruben, som blev udbudt i licitation, vandt Aarsleff sidst i 2013, og det har været en kompliceret opgave med flere anlægsdiscipliner, blandt andet uddybning og udskiftning af havbund, installation af spuns med låsetætning, ramning af jernbetonpæle med GPS, støbning af undervandsbeton og udførelse af forankring.
”At udføre en konstruktion under vand fra vand stiller naturligvis krav til os som entreprenør. Desuden er Vejle Havn kendt for sin uforudsigelige jordbund, som er vanskelig at håndtere. Samtidig var vi også udfordret af, at spunsjernene var ekstra lange, helt op til 26 meter, og at de 440 jernbetonpæle skulle rammes i et udfordrende geometrisk mønster med lille tolerance”, lyder det afslutningsvis fra Jan B. Hockerup.
Den tørre byggegrube blev overdraget til betonentreprenøren den første september. Frem til jul arbejder Aarsleff på ydersiden med at færdiggøre påsejlingssikringen og kajfronten. Til foråret vender Aarsleff tilbage igen, når der skal fyldes sand omkring kælderen inde i byggegruben, og sidste gang i 2017, når spunsen skal skæres af under vandet.