19.02.2015 - Funderings nyhedsbrev
Aarsleff designer og udvikler pælestyr
Aarsleff har designet og specialfremstillet et pælestyr, som støtter de 24 tons tunge rørpæle, vi rammede forud for etableringen af en ny 400 kilovolt-forbindelse mellem Kassø ved Aabenraa og Tjele ved Viborg. Selve projektet, der er designet af de danske arkitekter Bystrup Architecture, blev i begyndelsen af 2015 tildelt prisen for ”good practice of the year” i kategorien ”technology and design” ved the European Grid Conference foran en lang række andre europæiske projekter.
Lignende opgave aldrig udført i Danmark
Udfordringen bestod i, at vi skulle finde en holdbar og effektiv løsning på ramning af store rørpæle og samtidig fjerne risikoen for at ramme dem skævt. Da ramning af rørpæle i lignende dimensioner aldrig tidligere er blevet udført på landjorden i Danmark, hentede vi blandt andet inspiration fra etablering af havvindmølleparker, hvor Aarsleff har stor erfaring med fundering af rørpæle i lignende dimensioner.
”Vi fokuserede i designfasen på at få frembragt et mobilt setup, der relativt nemt kan flyttes. På projektet Kassø-Tjele rammede vi cirka 400 rørpæle, som udgør fundamenterne til masterne til en 400-kilovolt-højspændingsledning. Da rørpælene er fordelt over en 180 kilometer lang strækning, var det vigtigt, at opsætning og nedtagning kunne udføres ukompliceret og hurtigt”, fortæller Claus Andersen, designleder fra Mekanisk Design.
De store rørpæle har en diameter på 2,1 meter og en længde på 16 meter. På grund af deres størrelse blev de installeret med en frithængende 42-tons hammer, der blev løftet på plads på toppen af rørene med en mobilkran. Hvor en traditionel rammemaskine med mægler forhindrer, at pælen slås skævt, er der ved en frithængende hammer risiko for, at røret rammes skævt ned, og at det i værste tilfælde kan vælte med hammeren. Rørpælene havde derfor brug for støtte under den første del af ramningen.
Fra idé til funktionelt pælestyr
Ideen til at bruge en gravemaskine til at støtte røret opstod allerede tidligt i projektet. Men en gravemaskine kan kun støtte røret i maskinens længderetning og ikke på tværs. Dens krøjemekanisme er ikke designet med så stort et kraftoverskud og ville derfor give efter for den samlede vægt af røret og hammeren.
”Det nyudviklede pælestyr er bygget op som en kæmpe klo, der griber fast omkring de store rørpæle. Mellem gravemaskinen og selve kloen er der monteret to støtteben, der kompenserer for gravemaskinernes manglende kraft i krøjemekanismen. Pælestyret er udformet, så det passer på gravemaskinernes hydrauliske lynskifte, så gravemaskinerne også kan udføre almindelige opgaver”, fortæller Claus Andersen.
Aarsleffs ingeniører i Mekanisk Design designede i første omgang maskinen i 3D og lavede alle tænkelige udregninger i forhold til funktion, vægt og modstandskraft. Da den endelige opbygning var blevet godkendt, gik vores eget værksted i gang med at producere pælestyret i tæt samarbejde med ingeniørerne.
Test og CE-mærkning
Den første model blev grundigt gennemtestet. Vi testede funktionaliteten af pælestyret og dets maksimale støtteevne. Pælestyret er løbende blevet optimeret og forbedret i et tæt samarbejde mellem designafdelingen og folkene på pladsen, og det fungerer fremragende i praksis.
I henhold til Maskindirektivet, og som et led i vores arbejdsmiljøpolitik, er alle Aarsleffs maskiner CE-mærkede. Det gælder også for vores pælestyr. Det er Mekanisk Design, der CE-mærker maskinerne og sikrer, at kollegerne har de fornødne brugervejledninger. Pælestyret er i øvrigt patenteret.