05.11.2013 - Funderings nyhedsbrev
Tidlig involvering optimerer byggeprojektet
Inddrag entreprenøren tidligt i projektet og få den bedste løsning, når svære jordbundsforhold og strenge krav til støj og vibrationer betyder, at der skal tænkes i alternative løsninger
Ved Stadionvej i Odense etablerer Aarsleff et forsinkelsesbassin med en kapacitet på 1000 kubikmeter for VandCenter Syd. Projektet var udbudt i et tidligt udbud. Det betyder, at Aarsleff, som vinder af udbuddet, blev inddraget allerede i projekteringsfasen.
”Som specialister i fundering er det en klar fordel, at vi bliver involveret tidligt i projektet. Vi kan bidrage med vores erfaringer fra lignende projekter og hjælpe med at finde den bedst egnede udførelsesmetode”, fortæller Niels Balsgaard Mortensen, entrepriseleder fra Aarsleff Fundering.
Udfordring ved udførelse i bynært område
På projektet i Odense blev det i løbet af projekteringsfasen hurtigt klart, at det på grund af svære jordbundsforhold var usandsynligt, at Aarsleff kunne nedbringe spunsen til indfatningsvæggen med vibrator eller ved presning. En tredje mulighed, ramning, ville Odense Kommune ikke give tilladelse til i det tæt bebyggede område.
Kommunen var bekymret for gener fra støj og vibrationer – både af hensyn til en nærliggende børnehave og ikke mindst på grund af risikoen for sætningsskader på en vejbro med fundamentskant kun 11 meter fra byggegruben.
Vi foreslog en alternativ løsning
Det betød, at Aarsleff i samarbejde med bygherren måtte udarbejde en alternativ løsning. ”Vi foreslog derfor VandCenter Syd at udføre byggegruben som en sekantpælevæg med 210 Ø520 millimeter pæle med længder på mellem 10 og 14 meter. En støjsvag metode uden rystelser, som kan udføres meget tæt på nabobygninger og i stort set alle jordforhold”, fortæller Niels Balsgaard Mortensen.
Som en ekstra sikkerhed under udgravningen udførte Aarsleff desuden nivellementer af vejbroen og udbøjningsmålinger på sekantpælevæggen, så vi løbende kunne overvåge og dokumentere, at vores arbejder ikke skadede vejbroen.